Transformatie van een ambassade in een groepswoning
Het Ambassade-project bestaat uit de renovatie van drie gebouwen in Schaarbeek, waaronder de voormalige Spaanse ambassade, tot een een intergenerationele groepshuisvesting. Het bestaat uit een opmerkelijk gebouw van de architect Michel Polak in de Couroublestraat, aangevuld met een herenhuis in de Demolderstraat en een industrieel gebouw in het binnenste van het huizenblok.
Het project heeft een bestaand gebouw omgevormd tot hoogwaardige particuliere woningen en gemeenschappelijke ruimten, die deel uitmaken van een cohousing-structuur die efficiënt en innovatief op het vlak van milieu is.
BE.EXEMPLARY 2018 EN BE.CIRCULAR 2020 LAUREAAT
be.exemplary bekroont bouw- en renovatieprojecten met een voorbeeldfunctie op het vlak van duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling.
Het Ambassade project is het enige laureaat in 2018 in de categorie van grote projecten onder leiding van particulieren en het is het enige project dat als voorbeeldig wordt beschouwd voor de vier uitdagingen van de projectoproep: architectuur en stedenbouw, milieu, maatschappij en circulaire economie.
Het kon zich voornamelijk onderscheiden door zijn innovatieve participatieve proces van formalisering en beheer, dat een betere betrokkenheid, respect voor de site en een sterke identificatie garandeert.
be.circular beloont voorbeeldige bouwwerven op het gebied van circulaire economie. Jamar & Fils, de algemene aannemer op de Ambassade-site, is één van de laureaten in 2020 voor de implementatie van circulaire praktijken op het project, met name het hergebruik van materialen.
De bouwheer heeft ook bijzonder geïnvesteerd op dit gebied, om zoveel mogelijk elementen te recupereren die reeds op het terrein aanwezig waren (gietijzeren radiatoren, deuren, vloerhuisjes, sanitair, enz.), alsook elementen die ex situ werden gerecupereerd (plaatstaal voor de gevels, hout voor de bekleding van de balkons, enz.)
Het Ambassadeproject is het onderwerp van een case study van de Gids Duurzame Gebouwen.